Statement: De Vuurwerk Federatie

nov 8, 2018

Statement: De Vuurwerk Federatie

Vanwege de aanhoudende negativiteit omtrent vuurwerk, zijn de grote vuurwerkfora en facebookpagina’s een samenwerking aangegaan (de Vuurwerk Federatie) om namens de vuurwerkliefhebber een tegengeluid te laten horen.

Vuurwerkliefhebbers starten De Vuurwerk Federatie, vuurwerkoverlast moet afnemen!

Wij zijn het zat dat vuurwerk ieder jaar negatiever in het nieuws komt. De roep om een algeheel vuurwerkverbod groeit, dit is niet terecht. Het wordt tijd dat Nederland inziet dat consumentenvuurwerk niet gelijk is aan professioneel vuurwerk. Vuurwerkliefhebbers veroorzaken geen vuurwerkoverlast en vandalisme. Deze samenwerking focust op de bewustwording hiervan, zodat er eindelijk een eerlijk beeld over vuurwerk kan worden gevormd.

In de media wordt vuurwerk vaak neergezet als iets slechts. Oorzaken hiervan zijn onjuiste informatie en onwetendheid, maar ook negatieve framing. Bijvoorbeeld; een veelgehoorde aanleiding om consumentenvuurwerk te verbieden is de overlast die vuurwerk veroorzaakt. Men ervaart veel overlast van harde knallen in november en december. Volgens de wetgeving mag consumentenvuurwerk enkel op oudejaarsavond worden afgestoken tussen 18:00 en 2:00. Mensen die nu al vuurwerk afsteken zijn per definitie strafbaar bezig, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk indien daar geen overlast mee wordt veroorzaakt. Een verbod op consumentenvuurwerk heeft dus geen invloed op de overlast die in november en december wordt ervaren. Wij vinden dat er strenger moeten worden gehandhaafd om zo overlast te beperken. Daarbij is in onze ogen de handhaving de afgelopen jaren ernstig te kort geschoten.

De vuurwerkfederatie is volledig onafhankelijk. Wij hebben geen commercieel belang, wij spreken namens de liefhebbers van vuurwerk. Het is nodig dat wij een tegengeluid geven tegenover de anti-vuurwerklobby.

Dit gaan we doen door;

• Te laten zien waar overlast wél door veroorzaakt wordt en wat er moet gebeuren om dit te laten afnemen.
• Polls en peilingen onder de aandacht te brengen om eerlijkere verdeling in resultaten te krijgen.
• Aan te tonen dat je bij een vuurwerkverbod niet de overlast laat afnemen, maar enkel de liefhebber raakt die zich wél aan de regels houdt.
• Te verduidelijken wat het verschil is tussen consumenten- en professioneel vuurwerk en toelichten welke termen correct zijn, en welke niet (denk aan nitraatbommen of mortierbommen).
• Handvaten te geven om oud en nieuw voor iedereen een leuk en veilig feest te maken.

Vóór december zal de Vuurwerk Federatie met de mogelijkheid komen om lid te worden van een panel. Leden van dit panel worden direct op de hoogte gebracht van polls en peilingen. Zo kan iedereen die dat wil gelijk zijn mening kwijt bij deze polls. Zodra dit panel is opgestart, zullen wij jullie hier via onze kanalen van op de hoogte brengen.

Een vuurwerkverbod is geen oplossing. Consequenter de huidige regels handhaven wel.

Namens,

Anti vuurwerkverbod
AVP Vuurwerk
De Rijswijkse Vuurwerkhal
De Zoetermeerse Vuurwerkhal
Freakpyromaniacs
PyroFM
Pyronews
PyroTV
BCN (Behoud Consumentenvuurwerk Nederland)
Vuurwerkcrew
Vuurwerkmuseum
Vuurwerktraditie Nederland
Vuurwerkveilig.com